Berlin24 over de creatieve stad: lezingen en discussie

Expo in de voormalige COBERCO-fabriek

Komende zaterdag is het zover: dan opent om 14.00 uur Berlin24 in Perron026 met een speciale editie van het Inspiratiehuis Arnhem. Het wordt een must voor iedereen die geïnteresseerd is in Berlijn, Arnhem, de verbinding daartussen en wat dat te maken heeft met de creatieve stad.

Arnhem is een creatieven-stad, maar nog geen creatieve stad. Als we dat wél willen, wat voor cultuur is er dan nodig om er een creatieve stad van te maken en wat zijn de potenties die Arnhem nu al heeft? Middels een klein onderzoekje gaan we ter plekke met de aanwezigen kijken welke identiteit past bij Arnhem en wat dan de ‘beweging’ is die Arnhem vanuit die identiteit zal maken.

Vanuit een stadsbiografie die gemaakt is van Arnhem, zullen we de meest prangende vraag systemisch bekijken door interactief een stadsopstelling te maken. Ben je ook zo benieuwd naar de uitkomst daarvan?

Trailer Berlin Babilon. Te zien zondag 18/9 om 13.45 uur in het FOCUS Filmtheater Arnhem. Meer…

Wie zijn de sprekers?
Dirk van Mulligen van bureau voor verandering in organisaties Coherent Solutions is al sinds jaar en dag thuis in Berlijn. Dirk was aanwezig bij de val van de muur en vertelt over zijn ervaringen en het collectieve veranderproces naar een ‘nieuwe werkelijkheid’.
Hij voert je mee in de veranderkracht van Berlijn.

Ruud Heijenga, van Brandfriend in Arnhem, een bureau voor branding en merkbeleid, is brandingsexpert bij uitstek. Ruud gaat actief met de deelnemers aan de slag om vast te stellen hoe zit dat, Arnhem vs Berlijn vs de Creatievenstad. Een ABC-tje? Is een stad maakbaar? Hoe breng je een stad in beweging? Over ‘Branding’ van Berlijn en Arnhem.

Roy van Dalm, journalist en veel gevraagd spreker over creatieve steden. Voor Roy geldt dat een stad met creatieven (Arnhem) nog niet een creatieve stad hoeft te zijn. Maar als dat zo is, hoe wordt een stad als Arnhem dan wel een creatieve stad?

Hans Jungerius, kunstenaar, ontdekkingsreiziger dicht bij huis/archeoloog van het recente verleden/verteller van streekverhalen. Een bevlogen verteller over vervallen gebieden met potentie. Wat zijn de Berlijnpotenties van Arnhem? Dat willen wij van hem weten!
Na afloop van deze middag zal Hans belangstellenden met een exclusieve tour door de stad loodsen op zoek naar plekken met Berlijnse potenties.

Hans van de Brink, historicus, werd door de gemeente Arnhem gevraagd: ‘Wie zijn wij als stad?’ Samen met Jan de Kramer waagden zij zich aan een grondige studie van de geschiedenis van Arnhem en de Arnhemmers. Een van de dingen die zij onderzochten, is de culturele identiteit van de stad. Hun conclusies stemmen vrolijk, maar ze stemmen ook tot nadenken.

Eric de Waard, van De Waard coaching, neemt de deelnemers mee in een systemische kijk op Arnhem en haar potenties. Hij zal een korte ‘stadsopstelling’ doen om Arnhem echt te ervaren.

Van Paul de Bruijn van Bureau Arnhem en mede-organisator van Berlin24, mag je een inspirerend verhaal verwachten over de energie van Berlijn. Paul bezoekt Berlijn meermaals per jaar als plek om er te werken, rondleidingen te geven en inspiratie op te doen.

Kortom. Deze bijeenkomst is zeer de moeite waard. Er is veel te beluisteren en te beleven. Wil je gericht een keuze maken, kijk dan op de website van het Inspiratiehuis Arnhem voor de exacte tijdsindeling van de verschillende sprekers.
De lezingen vinden zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur plaats op Perron026.

Discussie op de zondagochtend
Vanaf 10.00 uur vindt in Loods008 in de Van Oldenbarneveldstraat 90 een discussie plaats over de brief aan de gemeenteraad van een aantal jonge culturele ondernemers en organisaties, alsook het Manifest van de Ruimte. Hoewel anders opgeschreven komen de beide documenten grotendeels overeen:
– geef (jonge) culturele ondernemers meer goedkope ruimte voor oefenen en optredens;
– vereenvoudig het aanvragen van vergunningen en vraag bij kleine initiatieven geen geld, maar leg stimulansbedrag bij;
– geef meer ruimte op geschikte plekken voor een lichter veiligheids- en openbare orderegiem, stel wel duidelijke grenzen en handhaaf die zonder pardon;
– breng geschikte gebouwen en terreinen onder een ‘betreden op eigen risico’-regiem.

Namens de gemeente Arnhem zal wethouder Gerrie Elfrink aan het debat deelnemen.

Deelname is kosteloos en kan zonder aanmelding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: